Home » Boek reviews » Beren op je loopbaanweg

Beren op je loopbaanweg

door | 15 sep, 2018 | Blogs

Het bos in sturen
Onderwerp: blog beren op de weg

Half november 2019 mocht ik de werklunch “het geheim van Mobiliteit” begeleiden. Ik heb prachtige verhalen en geheimen gehoord over mobiliteit. Aangezien niet iedereen bij de lunch aanwezig kan zijn, wil ik graag iets hiervan met jullie delen.

één beeld wat bij mij werd opgeroepen, is op mijn netvlies blijven hangen:
Beren op de weg
Beren die in de weg staan
Beren die ons willen tegenhouden
Beren op je eigen loopbaanweg

Al pratende hierover kwamen we tot de conclusie dat de meeste beren die op die weg staan, er door onszèlf zijn opgezet, maar dat ze in werkelijkheid helemaal niet reëel zijn.
En als we die beren daar dan zèlf hebben neergezet, waarom schuiven we ze dan niet simpelweg aan de kant, of sturen we ze het bos niet in?
Dat beeld krijg ik niet meer uit mijn hoofd…

We lezen een vacature waarin staat dat je een bepaalde opleiding gedaan moet hebben: dit heb je niet, hmm dan maar niet solliciteren.
In een andere vacature staat dat je 3 jaar werkervaring moet hebben met iets… hmm dat heb ik niet, laat ik maar niet reageren.
Je hoort over een leuke baan, maar nee helaas ze willen iemand die met een bepaald computerprogramma kan werken, en nou ken je ze bijna allemaal, behalve die ene.
Nee laat maar heeft geen zin…

Wat zijn die beren dan wel? Want dat is toch zo, je moet toch alles hebben wat ze vragen?
Nee, dat hoeft helemaal niet. Het komt regelmatig voor dat ze iemand aannemen die niet voor 100% in het bedachte functie-hokje past. En als dat wel zo is, en je wilt toch die baan, dan kan je maar beter vandaag beginnen met bouwen aan je CV. Want als je nu begint, dan heb je het over een tijdje wel.

Die beren, dat zijn vooral onze anti-productieve overtuigingen: “Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, het is te hoog gegrepen, ik ben het niet waard….”
Anti-productief omdat ze het tegenovergestelde zijn van motiverende en dus productieve overtuigingen…. zij zorgen ervoor dat jij stil blijft staan, in plaats van in beweging komt.

Dus wil je vandaag één beer uit de weg ruimen, of het bos insturen? of opeten (zie afbeelding ;-)) ?
Begin dan met één gedachte/overtuiging die jou tegenhoudt om in beweging te komen. Zoek hem op, schrijf hem op en denk hem om tot een positieve motiverende gedachte. En ga die gedachte/overtuiging in je brein planten. Je zal zien dat je op den duur kan gaan oogsten.

Over Cristina


Cristina is gespecialiseerd in het coachen van mensen die hun eigen stem en authentieke pad willen vinden. Daarbij focust zij ook op het ontwikkelen van je veerkracht en zelfvertrouwen zodat jij echt je eigen weg gaat creëren en flow in werk en leven zal ervaren. Ze werkt met de methodes van Designing Your Life & Creatieve Loopbaanplanning.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Angst en bevrijding

Angst en bevrijding

Langzaam maar zeker komt de bevrijding op gang. Ik betrapte mezelf erop dat ik zei: “nog even en dan kunnen we met de buren op straat dansen!” Dat was nadat mijn man dé brief had ontvangen en zijn vaccinatieafspraken had gepland.

Even later belde mijn moeder of ze dit weekend langs mochten komen voor een knuffelafspraak. Ik wilde niets liever dan mijn moeder in de armen vallen na meer dan een jaar van sporadische billenknuffeltjes en skypeomhelzingen. Alarmbellen gingen af in mijn hoofd. Is het wel echt veilig, moeten we niet toch eerst ons laten testen, gewoon voor de zekerheid??? Andersom zouden wij ook nog besmet kunnen worden door hen, maar wij schijnen immuun te zijn, dus nee geen paniek.

Waar het om gaat is, dat wij ondanks vaccinaties en zelfs testen of immuniteit de angst nog niet helemaal kwijt zijn. Nu ineens mag ik mijn moeder knuffelen en ik ben bang… Angst doet echt veel met ons mensen, mentaal, gevoelsmatig en lichamelijk. Erik Scherder kan goed uitleggen hoe angst in onze hersenen werkt. En zelfs hij zegt dat het niet mogelijk is de angst voor de dood makkelijk van je af te schudden.

Hoe overkom je de angst? Ik kon hem namelijk echt niet zomaar van mij afschudden…

lees verder
Tips voor meer creativiteit

Tips voor meer creativiteit

Over creativiteit wordt vaak gedacht dat het een talent is wat slechts enkelen bezitten. Dat is superjammer, want het is zoveel meer! Het is een vaardigheid die je kan leren, ja jij ook 😉 en ja je team ook! Het is een houding van hoe je in het leven of in je werk kan staan, een manier van problemen oplossen, een proces om ideeën te krijgen en om te zetten in werkelijkheid, om veerkracht te ontwikkelen en last but not least een tool om meer jezelf te worden en jezelf of je team je visie vorm kan …

lees verder
Mijn verhaal

Mijn verhaal

Angst
Ik kan geen kunstenaar worden (mijn grootste droom leven)
Ik mag niet schilderen (doen wat ik het liefste doe)
Ik kan niet mijn creativiteit gebruiken om van leven (dat waar ik het meeste talent voor blijk te hebben)
Ik ben niet creatief
Maar ik wil zooo graag creatief zijn en mensen helpen daarmee…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin