Ontwikkel je Creatiekracht: 10 tips!
Over creativiteit wordt vaak gedacht dat het een talent is wat slechts enkelen bezitten. Dat is superjammer, want het is zoveel meer! Het is een vaardigheid die je kan leren, ja jij ook 😉 en ja je team ook! Het is een houding van hoe je in het leven of in je werk kan staan, een manier van problemen oplossen, een proces om ideeën te krijgen en om te zetten in werkelijkheid, om veerkracht te ontwikkelen en last but not least een tool om meer jezelf te worden en jezelf of je team je visie vorm kan geven.
De creatiekracht van gedachten of overtuigingen is enorm, dat betekent dat je ook het verkeerde kan realiseren, dat wat je niet wilt. Het is afhankelijk van welke woorden je gebruikt ook in je gedachten! Taal doet ertoe. Zeg je dat je niks kan bereiken, terwijl een ander het wel altijd lukt, of zeg je tegen jezelf dat jij jouw gewenste doel wél kan bereiken? En als organisatie, denken jullie aan alle risico’s en obstakels en zie je het vermijden van problemen als prioriteit? Dan zijn jullie meer bezig met het creëren van dat wat er niet kan, in plaats van het gewenste doel voor ogen hebben en vertrouwen geven aan jezelf en elkaar en de doelstellingen te realiseren.
Leren hoe je creatiekracht kan gebruiken is dus een krachtig en waardevol middel om overtuigingen te herkennen en om te buigen naar positieve en motiverende gedachten. Met je creatiekracht kan je dat wat het meest onmogelijke of onbereikbare lijkt, maar je het liefste wilt naar je toe halen. Of dit nu persoonlijk of een organisatiedoel is.
Mijn visie is dat creativiteit boven alles een proces is. Je begint met een gedachte of wens, wat je via visualisatie ontwikkelt naar meerdere concepten, om vandaar uit een concept te creëren wat gaat werken, om het vervolgens in stappen werkelijk neer te zetten in de wereld.
Deze uitspraak van Picasso: “Creative expression washes away from the soul the dust of everyday life” interpreteer ik als: “Creatieve expressie spoelt de beperkende gedachten weg en geeft daarmee ruimte aan nieuwe gedachten en dus aan het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden”
Dit is van belang als je nieuwe doelen wilt bereiken, want Albert Einstein zei al dat je met hetzelfde denken geen andere uitkomsten hoeft te verwachten. Als je een andere uitkomst wilt, zal je het proces van denken bij jezelf, maar ook in je organisatie moeten veranderen.
Ik deel hier graag 10 tips om een begin te maken met het ontwikkelen van jouw positieve creatiekracht. Deze tips zijn gebaseerd op wat ik geleerd heb over creatiekracht en die zowel in mijn privéleven als in mijn werk echt verschil hebben gemaakt. Of ik nou meubelmaker, ambtenaar of coach was. Het is werkelijk overal op toe te passen.
- Doe niets, of mediteer bijvoorbeeld, oefen met in het hier en nu zijn en heb compassie met de gedachtes die je tegenkomt. Ze worden minder krachtig door ze liefdevol te accepteren.
- Parkeer je oordeel: Iedereen heeft een innerlijke criticus en die kan je sussen door tegen jezelf te zeggen: “later mag je je oordeel geven, nu ga ik gewoon wat proberen, het hoeft niks te worden, het gaat om het creatieve proces, om het uiten van een gevoel of een gedachte. Het mag er zijn”.
- Wat is jouw why: schrijf drie redenen op waarom je dit wilt. Als je weet wat je motiveert, dan is het makkelijker jezelf te motiveren.
- Koop, vind of maak een notitieboekje waarin je schrijft over je dromen en wensen en waarin je schetst wat je voor je wilt zien, of dit nu persoonlijk is of voor je team of organisatie .
- Volg je nieuwsgierigheid of dat wat je energie geeft. Gun jezelf het plezier van experimenteren en spelen. Zo doe je waardevolle ontdekkingen.
- Plan ergens 1 minuut in om iets eenvoudigs creatiefs te doen. Het kan gewoon een schets zijn van je koffiekopje, een wolk in de lucht, het schrijven van een haiku, of een mooie zin die in je opkomt of die je hoort. Noteer het in je notitieboekje, of anders in je telefoon.
- Sta jezelf toe om je denken in tweeën te splitsen: in divergeren en vervolgens in convergeren. Letterlijk betekent divergeren: uiteenlopen, uiteengaan, afwijken maar ook ontlopen, schelen, verschillen. Het gaat er dus om vrij te associëren. Convergeren is het tegenovergestelde, het is een keuze maken uit alle ideeën en daarvoor gaan. Samen is dit creatief denken.
- ‘Fouten maken moedt’ (😉) Niemand kon gelijk lopen toen die geboren werd. Zo is het ook met creativiteit. Hoe je je creatief uit, is een kwestie van doen en leren met vallen en opstaan en leren doen we vooral door uit te proberen en dus ook fouten te maken (te vallen). Denk als Cruijf: “elk nadeel heb ze voordeel en elk voordeel heb ze nadeel”. Oftewel perfectie bestaat niet, dus daar hoef je niet aan te voldoen.
- Wees lief en begripvol naar jezelf, zoals je naar een kind zou zijn als die iets uitprobeert.
- Houd je zoveel mogelijk aan de afspraken die je hierbij met jezelf hebt gemaakt, omdat je dit wilt (weet je nog? zie tip 2).
Ik hoop dat je bij deze gelijk kan beginnen met het realiseren van je gewenste persoonlijke of organisatie doelen. Laat mij weten welke tips je gaat uitproberen of hebt uitgetest en wat je het je heeft opgeleverd. Ik ben erg benieuwd!
Hartelijke creatiegroet,
Cristina@Luova.nl
0 Reacties