Home » boekrecensies » “Ontwerp je eigen leven” Bill Burnett & Dave Evans

“Ontwerp je eigen leven” Bill Burnett & Dave Evans

door | 15 apr, 2021 | boekrecensies

Quote van de schrijvers: “there is nothing wrong with you, you just need to get going”

In dit boek laten de schrijvers eerst zien dat mensen niet-helpende gedachten hebben die hen belemmeren te doen wat ze graag zouden willen, waardoor ze zelfs niets durven te veranderen. En ze laten zien hoe je zo’n belemmerende gedachten kan herformuleren naar helpende gedachten. Dit creëert ruimte in je denken en zo kan je veel meer mogelijkheden gaan zien van zo’n niet-helpende overtuiging.

Er wordt steeds een vergelijking gemaakt met hoe designers naar problemen kijken, namelijk op onderzoekende, vragen stellende wijze, die problemen juist zien als dingen die opgelost kunnen worden. Hiertoe herformuleren ze ook de vraag: “wat wil je worden als je later groot bent?” Naar “wie of wat wil je zijn als volwassene?” Want ervaringen kunnen net als voorwerpen ontworpen worden. Het gaat erom je te beseffen dat je leven altijd gaat over iets ontwikkelen wat voordien nooit heeft bestaan. Denken als een designer is je een krachtige manier om je leven zelf vorm te geven. En zoals het bij ontwerpen gaat: er zijn meerdere designs voor een bevredigend leven mogelijk. Vervolgens kan je die gaan onderzoeken, door kleine experimenten en gesprekken.

Design denken is een wetenschappelijk onderzochte methode. Leren denken als een designer is het fundament van deze methode om je leven en loopbaan te transformeren. Het meest effectief is het om met een anderen samen te werken, zodat samenwerking en creativiteit worden gestimuleerd en je sneller tot actie overgaat. 

“Designers bedenken hun weg vooruit niet, ze bouwen hun weg vooruit.”

Hierbij zijn vijf mindsets van een designer essentieel:

  1. Wees nieuwsgierig
  2. Probeer dingen uit
  3. Herformuleer het probleem
  4. Besef dat het een proces is
  5. Vraag om hulp

Vaak denken we dat we al een duidelijke passie moeten hebben, maar de realiteit is dat niet iedereen dit al van jongs af aan een duidelijke passie heeft. De herformulering hier is dat je een passie ontwikkelt. Wat daarvoor nodig is is dingen uitproberen. Kortom een passie is het resultáát van een goed lifedesign niet de oorzaak.

Als ik mijzelf als voorbeeld neem: mijn passie die zich nu aan het ontwikkelen is, is alles willen weten en begrijpen over creativiteit, hoe het werkt, hoe ik het kan gebruiken voor alles in mijn leven en hoe ik het andere mensen en organisaties kan leren gebruiken om eer werkgeluk te creëren. Ik merk dat ik hoe langer hoe meer ik mij erin verdiep hoe meer ik nog steeds wil weten, ervaren en begrijpen en hoe graag ik anderen hiermee wil inspireren. Daarnaast zie ik het ontwikkelen van denken als een designer echt als een oplossingsgerichte en motiverende manier om zelfvertrouwen en veerkracht te ontwikkelen en lifedesign als een creatief proces. Je leven, je gewenste werk, het is allemaal een creatief proces. En elke droom begint met imaginatie, je verbeeldingskracht. Kijk maar om je heen, alles wat we hebben gecreëerd was eerst slechts een idee. Hoe meer ik leer over dit onderwerp hoe gepassioneerder ik erover word 😉

Dit boek neemt je bij de hand hoe je stap voor stap je leven de vorm kan geven die je wenst en die ook echt bij jou past. Je kan dit alleen doen met behulp van dit boek, net als ik. Je kan ook zelf een team opzetten om het samen te doen, dit stimuleert je en houd je in beweging en je kan elkaar heel erg helpen met herformuleren als je vastloopt, elkaar inspireren en gebruik maken van elkaars netwerk. Je kan ook met mij een coachingstraject aangaan om met deze methode te ontdekken wat jouw passie is en hoe jij je leven wilt vormgeven. Alles wat je daarin leert, neem je mee naar de rest van je leven, de tools zijn altijd opnieuw bruikbaar als je weer een andere route wilt inslaan.

“Een goed vormgegeven leven is een zinvol leven waarin wie je bent, wat je gelooft en wat je doet samenkomen.”

Gun jezelf een goed vormgegeven leven in de vorm die echt bij jou past!

Hartegroet, Cristina

Over Cristina


Cristina is gespecialiseerd in het coachen van mensen die hun eigen stem en authentieke pad willen vinden. Daarbij focust zij ook op het ontwikkelen van je veerkracht en zelfvertrouwen zodat jij echt je eigen weg gaat creëren en flow in werk en leven zal ervaren. Ze werkt met de methodes van Designing Your Life & Creatieve Loopbaanplanning.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin