Home » Blogs » Je eigen stem vinden

Je eigen stem vinden

door | 18 mei, 2022 | Blogs

Zaterdag 14 mei 2022 Reflectie op mijn kunstexpositie in Haarlem tijdens de Vijfhoekkunstroute.

Ik zie een boek liggen met de titel “Reis naar het einde van de nacht”

Het voelt of ik daar ben aangekomen. Ik heb door het donker gereisd, op de tast, soms vallend, struikelend over valkuilen waarvan ik wist dat ze er waren, maar die me toch weer wisten te verrassen.

Nu ben ik hier aangekomen. Vijftien jaar na mijn eerste en laatste expositie van mijn eigen werk. Mijn kunst. Mijn kunstwerken. Want kunst maken = werken.

Lange tijd werd mijn hoofd bewoond door mijn ‘goede opvoeding’. Braaf, loyaal aan wat mijn ouders en andere leraren en oude wijzen mij hadden wijsgemaakt. Het was mistig, ik kon niet meer helder zien. Mijn hoofd vol stemmen uit het verleden die zich genesteld hadden en niet uit de weg wilden gaan. Ze moesten weg gaan. Vaak was ik boos op ze en op mezelf omdat ik niet sterk genoeg was om ze weg te jagen. Té angstig geworden om mijn eigen wijsheid te volgen.

Door coaching werd ik opnieuw geconfronteerd met de vraag: wie ben ik écht en waartoe ben ik op aarde gekomen? Ja, waartoe? Ik wist de antwoorden wel, maar durfde ze niet te uiten, niet hardop uit te spreken. Ik had mezelf een spreekverbod opgelegd. Want wat ik wilde, kon niet, mocht niet, was niet realistisch en ik kon er geen droog brood mee verdienen, dat was zeker. Dus al zou ik mijn wensen uiten, het was sowieso zinloos en leidde nergens toe.

En nu ben ik op mijn bestemming aangekomen! And what a sight for sore eyes! Zo mooi, zo wonderschoon, zo bevrijdend, mijn adem stroomt. Alsof ik in de Alpen na een lange bergtunnel uitstap ik adem de frisse klare lucht in en wat ik zie is tegelijk adembenemend.
Wat ben ik blij dat ik uit deze tunnel ben. In het licht, precies daar waar ik moet zijn.

Niet alleen een kunstenaar, maar een levenskunstenaar ben ik geworden. Want het ontwikkel-, ontwaak-, groei- en bloeiproces heeft mij diep gevormd tot wie ik nu ben. En ik voel me dankbaar, voor alle stemmen in de nacht die me de juiste weg wezen en voor wie ik nu ben geworden, dankzij die lange lange nacht.

Ik schilder niet alleen op doek, nee ik schilder, teken, ontwerp mijn leven, mijn werk. En ik ben zo gefortuneerd om nu sinds en paar jaar anderen hierbij te mogen helpen als coach, trainer, mentor, om hun gedroomde uitzicht uit de doeken te wikkelen, zichtbaar, en tastbaar te maken, hun stem te helpen tot uiting te mogen brengen, ze mijn stem en andere aanmoedigende stemmen te laten horen om hen te gidsen naar wie zij in essentie zijn en hun weg te helpen vormgeven in hun loopbaan en leven.

Als we leven vanuit onze essentie kunnen we het leven en werk creëren en uiting geven aan het “waartoe we op aarde zijn”.

Het zal helend zijn voor onszelf, inspirerend voor anderen en bijdragen aan het creëren van een mooiere en gezondere aarde.

We zijn mens, een wezen met creatiekracht. Zoveel om ons heen is ontstaan vanuit de creatiekracht van de mensheid. Als je het kan visualiseren, kan je het creëren. It all starts in the mind. Bevrijd je van beperkende gedachten en vervang ze met liefde en zelfcompassie door helpende stemmen, stap voor stap, stem voor stem, en breng de wereld waartoe jij gekomen bent.

Over Cristina


Cristina is gespecialiseerd in het coachen van mensen die hun eigen stem en authentieke pad willen vinden. Daarbij focust zij ook op het ontwikkelen van je veerkracht en zelfvertrouwen zodat jij echt je eigen weg gaat creëren en flow in werk en leven zal ervaren. Ze werkt met de methodes van Designing Your Life & Creatieve Loopbaanplanning.

Onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Angst en bevrijding

Angst en bevrijding

Langzaam maar zeker komt de bevrijding op gang. Ik betrapte mezelf erop dat ik zei: “nog even en dan kunnen we met de buren op straat dansen!” Dat was nadat mijn man dé brief had ontvangen en zijn vaccinatieafspraken had gepland.

Even later belde mijn moeder of ze dit weekend langs mochten komen voor een knuffelafspraak. Ik wilde niets liever dan mijn moeder in de armen vallen na meer dan een jaar van sporadische billenknuffeltjes en skypeomhelzingen. Alarmbellen gingen af in mijn hoofd. Is het wel echt veilig, moeten we niet toch eerst ons laten testen, gewoon voor de zekerheid??? Andersom zouden wij ook nog besmet kunnen worden door hen, maar wij schijnen immuun te zijn, dus nee geen paniek.

Waar het om gaat is, dat wij ondanks vaccinaties en zelfs testen of immuniteit de angst nog niet helemaal kwijt zijn. Nu ineens mag ik mijn moeder knuffelen en ik ben bang… Angst doet echt veel met ons mensen, mentaal, gevoelsmatig en lichamelijk. Erik Scherder kan goed uitleggen hoe angst in onze hersenen werkt. En zelfs hij zegt dat het niet mogelijk is de angst voor de dood makkelijk van je af te schudden.

Hoe overkom je de angst? Ik kon hem namelijk echt niet zomaar van mij afschudden…

lees verder
Tips voor meer creativiteit

Tips voor meer creativiteit

Over creativiteit wordt vaak gedacht dat het een talent is wat slechts enkelen bezitten. Dat is superjammer, want het is zoveel meer! Het is een vaardigheid die je kan leren, ja jij ook 😉 en ja je team ook! Het is een houding van hoe je in het leven of in je werk kan staan, een manier van problemen oplossen, een proces om ideeën te krijgen en om te zetten in werkelijkheid, om veerkracht te ontwikkelen en last but not least een tool om meer jezelf te worden en jezelf of je team je visie vorm kan …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin